По-близо ли сме до съставянето на редовно правителство или много скоро страната

...
По-близо ли сме до съставянето на редовно правителство или много скоро страната
Коментари Харесай

Политолози: Има варианти за съставяне на редовно правителство

По-близо ли сме до съставянето на редовно правителство или доста скоро страната ни още веднъж ще е изправена пред парламентарни избори? Този въпрос разясниха в ефира на БТВ политологът Мария Пиргова и политическият анализатор Георги Харизанов.

„ Преговорите при президента са достатъчно формални – не дават нещо ново, само че въпреки всичко станаха ясни позициите на партиите, изключително на първите две, че ГЕРБ ще се опита да направи държавно управление с „ “. Ако не съумеят, ще се опитат да създадат държавно управление на болшинството. В този парламент има разнообразни болшинства, които дават съображение да си мислим, че държавно управление ще има “, сподели Мария Пиргова.

За нея по-големият въпрос е дали това държавно управление ще бъде работещо. „ ГЕРБ ще упорства за присъединяване на партиите, т.е. да се носи партийна отговорност. Но ми се коства, че „ “ няма да се съгласят с този вид “, добави още Пиргова.

Според нея ГЕРБ е в доста по-благоприятна обстановка от „ “. Тя регистрира и обстоятелството, че този път ДПС са „ изключително надъхани “ да поддържат постоянен кабинет и даже да вземат участие в него.

„ Можем да перифразираме Валери Божинов, че „ обстановката след консултациите е като обстановката преди консултациите “. Негативният аспект на всичко, което се случи тези дни е, че при президента влизат и излизат едни политици и споделят: „ Трябва да има държавно управление “. Ние обаче това го знаем. Те се държат малко като девойките, които се явяват на състезания за хубост и споделят, че ще се борят за международен мир “, разяснява тематиката и Георги Харизанов.

Според него позитивното нещо, което се случи по време на консултациите с президента Румен Радев, е възобновяване на разговора сред него и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, както и извънредно уместното изявление на съпредседателя на ДБ Христо Иванов за фактора „ време “.

„ Варианти за сформиране на редовно правителство има и те са доста. Надяваме се, че след днешното форсиране на обстановката от страна на ГЕРБ с брифинга от тази следобяд, да забележим някакви резултати. От ГЕРБ и преди изборите споделиха, че даже да са първа политическа мощ, ще търсят съдействие. Нека да чуем какво желае да прави втората политическа мощ и тогава ще имам малко повече изясненост “, сподели още Харизанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР